Skip to content
Sådan Bliver Du Tryllekunstner
Tryllekunstner og mentalist Nicolaj Mogensen er med sine 13+ år indenfor trylleriet et anerkendt og velanset ansigt i branchen. Til daglig driver han sin selvstændige virksomhed som professionel tryllekunstner, og optræder til et hav af arrangementer i hele landet.
Men hvor skal man egentlig starte, hvis man vil lære at trylle og blive tryllekunstner? Og hvordan udvikler man sig til reelt set at blive karakteriseret som ”tryllekunstner”?
Læs med i dette indlæg, hvor Nicolaj deler ud af sine mange tanker og erfaringer fra årene, der er gået.

”Hvordan bliver man tryllekunstner?”

Som tryllekunstner er ovenstående spørgsmål nok det, jeg har fået stillet allerflest gange gennem årene, der er gået. I sammenhæng med spørgsmålet, følges det ofte op med et spørgsmål, som kunne lyde nogenlunde således: ”Hvor og hvordan kan jeg selv komme i gang med at trylle?”. Det er hovedsageligt tilfældet, når jeg snakker med børn og unge mennesker, for hvem trylleri i højere grad virker appellerende og interessant.

Derfor er målsætningen med dette indlæg, at jeg vil forsøge at besvare og gå i dybden med netop disse emner.

Sådan startede min interesse for tryllekunst

Jeg ville ønske, jeg kunne indskyde en fed beretning her. En beretning om, at jeg møder en verdenskendt tryllekunstner fra USA, som introducerer mig for og lærer mig nogle af trylleriets allerstørste hemmeligheder. Det er dog ikke tilfældet. Min egen interesse for tryllekunst startede ganske banalt, da jeg som barn modtog et tryllesæt i gave. Selvom kvaliteten af rekvisitterne var ringe, og forklaringerne var mangelfulde, blev jeg alligevel fascineret af, hvordan det kan lykkes at snyde det menneskelige sind. Det resulterede i, at jeg som 15-årig besluttede mig for, at jeg ville gøre mit hobbytrylleri til noget mere seriøst.

Derfor begyndte jeg er researche på, hvordan man egentlig lærer tricks og tilegner sig hemmeligheder, hvis man er forholdsvis ny i faget og har manglende erfaring.

I min søgen fandt jeg hurtigt en masse forklaringer på tricks i videoer på Youtube, som jeg i den næstkommende lange periode studerede nøje.

Sådan finder og lærer du tricks på Youtube

Nogle af de kanaler, jeg har haft absolut mest gavn af som tryllekunstner, er følgende:

Chris Ramseyhttps://www.youtube.com/user/MrTricksforfun. Kanalen repræsenterer et bredt udvalg af en masse forskellige tricks og effekter, store som små. Der er noget for ethvert niveau: Nybegyndere, øvet og erfaren. Giv kanalen et kig – den er utrolig brugbar og underholdende!

Sprog: Engelsk

Anders Møllerhttps://www.youtube.com/channel/UC6MNES2zLtgTWIdvk5jldOw. For alle, der ønsker at højne deres fingerfærdighedsniveau. Anders viser tricks med små objekter som kort, bolde, mønter og elastikker. Der anvendes altså primært hverdagsobjekter, vi alle har i husstanden. Niveauet er et, de fleste kan være med på, og alt forklares nøje og præcist. Et sikkert hit for især begynderen, men kanalen rummer også teknikker til de garvede tryllekunstnere.

Sprog: Dansk

Shin Limhttps://www.youtube.com/c/shinlimmagic/videos. En af nutidens hotteste tryllekunstnere. Hvad han kan med et spil kort, kan meget, meget få. Nyd hans visuelle og æstetisk flotte effekter, som er repræsenteret i mange af hans videoer på Youtube-kanalen.

Sprog: Engelsk

MLT MAGIChttps://www.youtube.com/channel/UCcso8RPOvRzkDh9IOoFU2Hg. For både begyndere og erfarne. Denne kanal beskæftiger sig primært med korttricks, men de fede af slagsen! Er kortspillet dit primære go-to rekvisit, er denne kanal et ”must watch”.

Sprog: Engelsk

SpideyHypnosishttps://www.youtube.com/channel/UCLESI66b8Efqw9EjFteMbbg. Primært en kanal for de mere garvede og passionerede tryllere. Her er særligt mentalisme (tankelæsning) i fokus. ”Spidey” ligger jævnligt nye videoer op, hvor han i mange af dem lære tricks fra sig til seerne. Desuden er han underholdende, og videoerne lærer dig noget om måden at performe foran et publikum på.

Sprog: Engelsk

Youtube gør dig til tryllekunstner

Blandt samtlige platforme (og jeg har undersøgt adskillige) må jeg konstatere, at Youtube er vejen frem, hvis du ønsker at starte med at trylle. Der er et utal af videoer, som fint beskriver og går i dybden med adskillige tricks.

Havde det ikke været for Youtube, er jeg ikke sikker på, min passion for trylleri var blevet så stor. Det er en let tilgængelig platform, som tilbyder stort set alt – ikke kun indenfor trylleri, men indenfor ALT. Derfor er Youtube det helt rigtige sted at starte.

Vil du være en seriøs tryllekunstner?

På et tidspunkt har man brug for mere end blot at støvsuge Youtube for diverse videoer. Det er fedt i en periode, men for den mere seriøse tryllekunstner kommer der et tidspunkt, hvor det ikke er nok.

Derfor er det heldigt, at flere byer rundt i Danmark har deres helt egen trylleklub. En klub, hvor medlemmer mødes en gang om måneden og viser ideer/greb/tricks til og for hinanden. Derudover indbydes der til dialog og diskussion om specifikke emner indenfor branchen.

Primært er målet at hygge sig og modtage feedback fra andre medlemmer, så man på den måde peges i den rigtige retning. Foruden den hyggelige atmosfære, bookes der jævnligt udenlandske tryllekunstnere til at afholde seminarer for medlemmerne. Her vil medlemmerne få et unikt indblik i, hvordan andre tryllekunstnere arbejder professionelt i branchen. Her undervises der i dybe hemmeligheder indenfor trylleriet.

Der findes følgende trylleklubber rundt i Danmark:

Fælles for klubberne er, at de er yderst gæstfrie overfor nye medlemmer, der interesserer sig for trylleri. Uanset alder kan man altid forvente at blive mødt med åbne arme og accept.

For mit vedkommende er jeg selv århusianer, hvilket betyder at Magisk Club Århus har været klubben, jeg har tilbragt mine komsammener i.

Gode råd: Dette skal du huske som tryllekunstner

Helt overordnet set er der nogle principper, det som tryllekunstner er vigtigt at have forstået. Det er ikke altid nok bare at vise et trick – det hele centrerer sig om begrebet ”underholdningsværdi”.

Derfor følger her mine bedste råd til dig, der på sigt ønsker at optræde for et selskab. Eller blot ønsker at forbedre sin optræden:

  • Interagér med dit publikum. Inddrag dem, du viser dine tricks for. Lad dem være en del af det, de ser og oplever. Inddrag dem ved at lade dem trække et kort, bede dem undersøge forskellige objekter, stille dem spørgsmål undervejs eller bede dem puste, knipse eller vifte for at magien sker.
  • Hold øjenkontakt med dit publikum. Det gør, du fremstår mere nærværende. Du lukker publikum ind, i stedet for eksempelvis at kigge for meget på de rekvisitter, du arbejder med.
  • Øv dig, inden du viser tricks til dit publikum. De fleste ønsker at vise et trick i det sekund, de har lært det. For det ser jo fedt ud! Men husk (!!!) at øve tricket grundigt, inden du viser det til andre. Det skal øves så grundigt, at du kan vise det med lukkede øjne eller i søvne. Det giver den reneste og stærkeste oplevelse. Publikum kan hurtigt mærke, om du har styr på det eller ej. Et bonustip er at øve dig foran et spejl, så du kan observere din egen ageren.
  • Kommunikér tydeligt med dit publikum. Øv dig i at tale klart og tydeligt, samtidig med din stemme er afslappet. Hvis du taler for hurtigt og uklart, virker det stressende for dit publikum, som i værste tilfælde mister interessen.
  • Tro på dig selv! Hav tillid til, at det du gør, det kan du altså finde ud af. På den måde undgår du den værste nervøsitet, som kan forkludre ethvert trick.

Køb dine tryllerekvisitter her

I Horsens ligger tryllebutikken ”Pegani”. Den er ejet af Steen, som tilbyder et bredt udvalg af effekter og tricks til enhver lejlighed og arrangement. Det er langt størstedelen af alle tryllekunstners foretrækkende forhandler, når der skal bestilles nyt trylleri hjem.

Tilmed er Steen en utrolig behagelig og sympatisk mand, som for øvrigt er tryllekunstner selv. Han har både en online shop, hvor han sælger sine rekvisitter, men det er også muligt at dukke fysisk op i hans butik i Horsens. Han er altid lydhør for dine ideer, så tøv ikke med at spørge ham til råds. Tit kan han anbefale en rekvisit ud fra en idé til et trick, du kun har haft forestillinger om i dit hoved.

Mit allervigtigste råd til at blive tryllekunstner

Jeg kan ikke sige det nok: For at blive tryllekunstner kræver det TRÆNING, TRÆNING og lidt mere TRÆNING. Tidligere i indlægget var jeg inde på det, da jeg gav dig nogle gode råd til din optræden. Det er vigtigt, at du bliver ved med at øve dig, indtil den sidder der. Og først der kan du spekulere i at vise det, du har lært, til andre end dit spejlbillede.

Det er vidt forskelligt, hvor længe et specifikt greb, teknik eller trick skal øves. Jeg har tillært mig en del greb på under en måned, men har også tillært mig greb, som jeg har øvet mig i at mestre i mange år. Og det vildeste er: Jeg har STADIG ikke lært at gøre det tilfredsstillende endnu!

Derfor handler det at blive tryllekunstner i høj grad om vedholdenhed og tålmodighed. For at blive en god tryllekunstner må man acceptere, at det tager mange år, hvis man vil være seriøs omkring det. Så min vigtigste pointe til dig, der læser med her: GIV IKKE OP! Følelsen, når et greb eller et trick er mestret, er den absolut fedeste. Så lad det være dit ultimative mål at stræbe efter.

Bonustip: Start gerne med at vise tricket til en nær relation som en tæt ven eller et familiemedlem. Det fjerner de fleste nerver, når du i forvejen kender vedkommende godt.

Hvad venter du på?

Jeg er utrolig taknemlig for, at du har læst med helt hertil. Derudover håber jeg, du har fået en fornemmelse af og forståelse for, hvad det kræver at blive tryllekunstner. Og ikke mindst hvor jeg mener, er et godt sted at starte.

Ellers er der bare at sige held og lykke! Jeg håber, jeg har inspireret dig til at starte din helt egen personlige rejse om at blive tryllekunstner. Og hvem ved – måske vi ses ude i den virkelige verden i tryllemiljøet?

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvilken tryllekunstner jeg er, kan du læse meget mere om mig på forsiden her.

Andre
blogsider